WARISAN UMMAH IKHLAS MEMBAWAKAN NOUMAN ALI KHAN SEMPENA MENYAMBUT RAMADHAN

Shah Alam, 26 Jun 2014 - Nouman Ali Khan (NAK), "Blessed Guest:  Ramadhan & The Quran", adalah antara projek Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUI), Kumpulan Media Karangkraf, Sinar Harian bersama rakan Sinergi Al Quran, Bayyinah TV.

Program ini turut mendapat dana daripada Takaful Ikhlas Berhad dan sokongan daripada Akademi Sinergi Ikhlas, iMuslim, Mercy Mission Malaysia, Majalah I. Bersempena program ini, JAIS juga telah memberikan  sokongan dan kelulusan agar program ini berjalan dengan lancar.

Syarahan yang diberi secara percuma ini merupakan sinergi bersama International Islamic Scholar di Dataran Ilmu Kompleks Kumpulan Media Karangkraf. Ianya adalah sejajar dengan hasrat Yayasan WUI untuk mencetuskan kesedaran "back to basic", kembali kepada Al Quran dan As Sunnah dalam masyarakat, bagi mencetuskan kesedaran kepada Al Quran iaitu baca, faham dan amal.

Ini merupakan program kali keenam bersama International Scholar setelah Shaykh Yawar Baig, Dr Bilal Philips,  Mufti Ismail Menk, Shaykh Muhammad Al Shareef dan Dr Yasir Qadhi.

WUI menjangkakan kehadiran sebanyak 3000 - 5000 orang tetamu pada 26hb Jun ini dan peminat-peminat NAK dari dalam dan luar negara yang rata-rata 70% adalah dari golongan anak-anak muda. Kebanyakannya pelajar-pelajar Universiti, Kolej, golongan terpelajar dan Eksekutif muda secara amnya dan mereka yang lebih kearah  ‘Urban’ dan golongan ‘English speaking’

Selain program ilmu ini, WUI juga aktif dengan aktiviti-aktiviti yang terdiri dari Rumah Ngaji, Wakaf dan Lupus Al Quran serta Dataran Ilmu bersama ustaz professional serta ahli akademik.

Matlamat WUI ialah agai dapat melahirkan masyarakat yang berakhlak mulia hasil dari pendidikan ilmu, di mana mereka baca, faham dan amalkan ilmu-ilmu dari Al Quran.

WUI berharap agar dapat menjadi ‘meeting point’ untuk organisasi korporat dan dakwah berganding bahu untuk sinergi alquran, sehingga terbina legasi untuk ummah.

Antara rakan sinergi yang sama-sama turut menyokong dan menyemarak aktiviti WUI adalah seperti berikut:

NGO/ Institut

1.  Bayyinah

2.  iMuslim

3.  Mercy Mission

4. Madrasah Tahfiz Sulaimaniyah

5.  Akademi Intelektual Muda

6.  Darul Maghfiroh

7.  Al Maghrib Institute

8.  Dakwah Corner Publications

9.  Yayasan Taalim

10. Malaysia Relief Agency