YAYASAN WARISAN UMMAH IKHLAS DALAM SALAH SATU AKTIVITI DAKWAH MEMBAWAKAN PENCERAMAH BEBAS ANTARABANGSA, MUFTI ISMAIL MENK.

Shah Alam, 21 Mac 2014 - Mufti Ismail Menk, seorang pendakwah bebas tiba di Kuala Lumpur, dalam rangka ceramah nya selama 4 hari dengan 5 seri ceramah disekitar Kuala Lumpur. Dibawakan khas dari Zimbabwe, beliau merupakan pendakwah bebas dalam menyampaikan dakwah Islam dan syarahan di seluruh dunia.

Untuk pertama kalinya, sebagai Media rasmi, Kumpulan Media Karangkraf telah diberi peluang untuk bersama beliau bagi menyampaikan mesej ‘Islam Back To Basics’ sebagai pembuka seri ceramah beliau di Kuala Lumpur kali ini.

Kehadiran beliau ini adalah merupakan salah satu aktiviti yang dilakukan oleh Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUI), iaitu sebuah yayasan yang berorientasikan seratus peratus dakwah untuk ummah.  Aktiviti utama adalah untuk memperkasakan ummah dengan ilmu dan amal berlandaskan Al Quran dan As Sunnah. Dengan membaca, memahami dan mengamalkan Al Quran, diharapkan terjadi sebuah penyatuan hati sehingga dapat mengecilkan perbezaan dan  perbesarkan persamaan.

WUI berharap usaha ini menjadi pencetus untuk bersama-sama melaksanakan sinergi untuk kepentingan ummah.  Dengan sinergi bersama, WUI mensasarkan legasi yang dibina pada tahun 2014 – 2114, ialah bersandarkan Hadis Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud:

"Apabila mati anak Adam, terputuslah amalannya kecuali tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak yang mendoakan kepadanya."

(Hadis Riwayat Muslim)